SRP.RO

Societatea Romana de Pneumologie

logo

Pneumoauditorium

Biblioteca audio: "Noutati in pneumologie"
Cele mai noi stiri, comentarii si date din domeniul pneumologiei internaţionale
img

Profesioniștii din domeniul sănătății din organizațiile membre ale Inițiativei 2035-Prima Generație Fără Tutun a României denunță o altă încercare de interferență a industriei tutunului în adoptarea politicilor de sănătate publică prin folosirea de organizații-paravan

Descarca...
Facebook
Twitter PNEUMOLOGIA
image

In parteneriat cu Ministerul Sanatatii, Societatea Romana de Cardiologie, Societatea Romana de Pneumologie, membre ale Coalitia Romania Respira, lanseaza in spatiul virtual o serie de 3 filme educationale cu rolul de a explica si accentua importanta legii de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise.

  • PENTRU CA IMI PASA, un clip cu participarea unor persoane publice din Romania care explica efectele legii pentru ei si munca lor. Rugam sprijin de share de la toti prietenii nostri!



  • PENTRU CA STIU cuprinde marturii cutremuratoare ale oamenilor care se confrunta cu consecintele fumatului. Continuati, va rugam, sa ne sprijiniti ca aceste mesaje sa ajunga la cat mai multe persoane. Pentru ca toti trebuie sa stim!



  • Ultimul film de constientizare se refera direct la impactul legislatiei de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise- in randul tuturor acelora care au beneficiat si beneficiaza direct. PENTRU CA ESTE IMPORTANT pentru noi toti!



Dupa cum stiti, ignorand toate materialele, toate datele stiintifice pe care le-am trimis, "colegi" senatori medici au persistat in a propune amendamente de relaxare a proaspetei Legi antifumat. Cele doua amendamente (1.redefinirea spatiului public inchis printr-o definitie carpato-ponto-dunareana, complet diferita de definitia OMS adoptata de toate tarile care au adoptat astfel de legi; 2. crearea de spatii inchise special pentru fumatori in interiorul spatiilor publice inchise) anuleaza practic Legea 15, legea antifumat. Oricine isi va putea "decreta" spatiul pe care il detine drept spatiu dedicat strict fumatorilor. In consecinta majoritatea de 74% nefumatoare se va intoarce la starea de discriminare anterioara in care era condamnata la fumat pasiv, cu toate consecintele binecunoscute,silita fiind sa inhaleze fumul de tigara "pe raspunderea lor". Pe de alta parte aceste amendamente condamna fumatorii la fumat excesiv, grupandu-i in spatii inchise in care iarasi vom taia fumul de tigara cu cutitul iar copiii nostri se vor intoarce de la petreceti cu hainele pline de tutun. Si de Poloniu radioactiv ! In felul acesta gradul de expunere al fumatorilor creste iar riscul lor de imbolnavire si de deces creste exponential (date clare arata ca speranta de viata a fumatorilor este cu 10 ani mai redusa decat cea a befumatorilor).

Pe de alta parte o buna parte a massmediei intretine continuu o campanie antilege antifumat sub ideea obsesiva ca aceasta lege este "cea mai dura lege din Europa". Total fals: Legea din Romania este pe un loc 9 din punct de vedere al "duritatii" ei intr-un clasament recent. Spre exemplu cine se duce in Anglia constata ca nu poate fuma la o distanta mai mica de 100 de metri de intrarea in aeroport. In acest clasament vecinii nostri, Ungaria si Bulgaria sunt inaintea noastra. Pana si legea din Republica Moldova este mai drastica decat cea romaneasca.

Si mai simptomatic este faptul ca massmedia refuza continuu orice tentativele de explicare a efectului protectiv al noii legi antifumat atat pentru fumatori cat si pentru nefumatori. In conformitate cu legea 15 toate statiile TV trebuie sa rezerve 30 de minute pe saptamana difuzarii la ore de maxima audienta de materiale educative antifumat si in favoarea legii. De la 14 martie 2016, de cand legea antifumat a devenit efectiva nu ati vazut nici o secunda pe televiziuni un astfel de material. In acest interval de timp Societatea Romana de Cardiologie si Societatea Romana de Pneumologie au "produs" in parteneriat trei clipuri publicitare pro-lege antifumat. Toate au fost aprobate de Ministerul Sanatatii si de Consiliul National al Audiovizualului dar nici o televiziune nu le difuzeaza, fie refuzand "politicos" asta fie tergiversand.

In consecinta SRC si SRP au decis difuzarea acestor clip-uri pe retelele de socializare. Ele sunt postate pe youtube la adresele de mai jos. Am rugamintea de a viziona aceste clip-uri, a "da like" si a le mediatiza mai departe spre cat mai multe persoane.

Contribuiti, prin aceasta, la apararea Legii antifumat, poate cel mai important pas inainte facut de Romania spre reducerea impactului bolilor cardiovasculare si respiratorii in tara noastra. Daca aceste amendamente vor fi adoptate de catre Camera Deputatilor Romania se va face, din nou, de ras fiind singura tara din lume care anuleaza practic o lege antifumat si indepartandu-se categoric de toate celelate tari (exemple Ungaria, Moldova Bulgaria - ca sa ne referim numai la vecini). Si asta in totala contradictie cu realitatea care arata implementarea in liniste a legii, fara nici o problema si faptul ca 80% dintre romani ii apreciaza deja efectele, asa cum arata sondajele de opinie.

Va Multumim!
Florin Mihaltan, Presedinte SRP
Gabriel Tatu, Presedinte SRC