SRP.RO

Somnologie si Ventilatilatie Noninvaziva

Obiectivele Sectiunii de Somnologie

  1. sa promoveze acesta specialitate relativ noua in Romania prin organizarea de cursuri de specializare si simpozioane
  2. sa ajute la dotarea si acreditarea laboratoarelor de somnologie
  3. sa colaboreze cu celelate societati (cardiologie, ORL, neurologie, endocrinologie etc) implicate in studiul patologiei somnului, din tara si strainatate
  4. sa incurajeze cercetarea si lucrarile originale pe teme de somnologie

Buletin Informativ:

Somnologia româneasca la a II-a conferinta

În perioada 7-9 iunie 2007 a avut loc a II-a Conferinta Nationala de Somnologie organizata de sectiunea de somnologie a Societatii Române de Pneumologie.Venita într-un moment când pneumologia româneasca încearca sa tina pasul cu noile cerinte ale Uniunii Europene ,în ciuda îngradirilor artificiale create de sistemul românesc, conferinta de somnologie s-a constituit într-un moment important care a marcat progresele acestei specialitati dupa 11 ani de la debutul primului laborator din tara noastra.
În deschiderea conferintei a avut loc al treilea curs postuniversitar cu tema : „Screeningul în sindromul de apnee în somn „ care a cuprins elemente de diagnostic pozitiv si diferential, de algoritm diagnostic, de terapie . Cursul ( sponsorizat de NewMedics) a combinat datele teoretice cu cele practice .Au fost facute si demonstratii practice dar si prezentari video ale consecintelor acestei afectiuni si ale unei înregistrari somnografice la forme severe de boala.Interesul cursantilor a fost vizibil iar participarea si a medicilor orelisti cu expuneri legate de modalitatile de rezolvare a patologiei ORL asociata tulburarilor respiratorii din timpul somnului a fost un real câstig.
Ulterior în cele doua zile care au urmat s-au trecut în revista mai multe capitole importante din patologia nocturna.S-au abordat astfel problemele epidemiologice ( FL.Mihaltan),investigatia polisomnografica în sindromul de apnee în somn (Voicu Tudorache), probabilitatea de pre -test pentru sindromul de apnee obstructiva în somn-indicatii de polisomnografie (Traian Mihaescu si colab.),noutati terapeutice(Daniela Boisteanu),etc.Importanta pe parcursul întregii conferinte a fost prezenta prof. Martin Konnerman (Kassel) care a trecut în revista cu succes unel aspecte unde scoala de somnologie din Germania are o mare experienta ca de exemplu : „Terapia CPAP sau BiPAP" . „Când începe ventilatia non invaziva" ,"Terapia CPAP si terapii alternative în SASO", „Aspecte cardiologice în somnologie",etc.
Alte domenii interesante abordate au fost : interferentele sindrom de apnee în somn si bolile obstructive pulmonare(Gabriela Jimboreanu),bolile cardiovasculare si sindromul de apnee în somn-o asociatie frecventa si neglijata (Stefan Mihaicuta), statusul nutritional si SASO (Doina Todea).De un real interes s-au bucurat si expunerile confratilor orelisti care au abordat teme conectate la tulburarile respiratorii din timpul somnului ca de exemplu : nasul si impactul sau asupra sforaitului si al sindromului de apnee în somn (G. Mincu),posibilitatile terapeutice ale patologiei orofaringiene asociate SASO(Muhlfay Gheorghe , Neagos Adriana),etc.
Ultima parte a conferintei a apartinut comunicarilor orale sustinute în principal de tineri specialisti care au manifestat interes în acest domeniu .Mentionam unele teme care releva si experienta laboratoarelor de somnologie din tara ca de exemplu:Sindromul metabolic din SAS (Cluj),Profilul pacientilor cu SAS( Timisoara),Avantajele si limitele utilizarii „heart rate variability" ca mijloc de diagnostic si de evaluare a terapiei în apneea în somn (Iasi),Rolul comorbiditatilor la momentul depistarii initiale a SASO, CPAP sau BiPAP la pacientii cu obezitate -hiperventilatie si SAS ( Bucuresti). Acestea au fost alternate cu subiecte de interfata cu alte specialitati ca de exemplu : Arhitectura somnului la pacientii cu SAS moderat sau sever fara somnolenta diurna ( Timisoara), Calitatea somnului la pacientii spitalizati (Iasi),etc.
Pe parcursul conferintei au mai avut loc doua evenimente importante-conferinta de presa si o masa rotunda. Conferinta de presa s-a constituit într-o modalitate de diseminare a unor informatii detailate asupra sindromului de apnee în somn atât la nivel de jurnalisti dar si pentru reprezentantii casei de asigurari , ai directiei sanitare si ai Facultatii de Medicina din Oradea. Masa rotunda care a facut referire la „Problemele organizatorice si de strategie ale sectiunii de somnologie a SRP" a adus în primul plan o serie de lipsuri dar si obiective care trebuie atinse pe viitor de catre aceasta supraspecialitate unde neajunsurile sunt create în principal de voluntariatul celor implicati, de lipsa de acreditare a laboratoarelor, de nerecunoasterea si neacoperirea de catre Casa de Asigurari a costurilor induse de noptile de diagnostic si a indicatiei terapeutice de CPAP.
În premiera pentru o astfel de manifestare a avut loc în ultima zi a conferintei si un curs de initiere în problemele tehnice generate de aceste supraspecilizari în somnologie pentru asistente sustinut de Dr. Ruxandra Râjnoveanu si asistenta Nicoleta Constantin. Aceasta manifestare a sectiunii de somnologie s-a bucurat si de sustinerea firmelor de aparatura care au participat cu standuri la care s-au putut regasi toate noutatile tehnice în domeniu iar participarea firmelor de medicamente de asemenea a fost importanta.
Organizatorii în frunte cu Dr.Lavinia Davidescu au asigurat succesul acestei manifestari la care participarea pneumologilor a fost importanta (peste 150 la numar) .Sigur ca mai ramân multe de facut pentru noul comitet ales al sectiunii dar aceasta noua întâlnire a celor interesati în domeniu a permis înca odata definirea jaloanelor viitoare pentru dezvoltarea acestei noi supraspecialitati

Fl.Mihaltan
Institutul de Pneumologie „M.Nasta" Bucuresti

Comitetul sectiunii de somnologie ales la aceasta conferinta este format din :
Presedinte :Mihaltan Florin
Membrii : Stefan Mihaicut, Muhlfay Gheorghe , Neagos Adriana,Voicu Tudorache, george Mincu,Traian Mihaescu, ,Daniela Boisteanu,Doina Todea,,Sînziana Lovin
Secretari: Ioana Munteanu, Stefan Rujinschi

In data de 9.12.2005 a avut loc la Bucuresti in cadrul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta" intrunirea comitetului director in vederea organizarii sectiunii somnologie a SRP ; a curiculumului de pregatire pentru obtinerea atestatului de studii complementare in "Diagnosticul si tratamentul apneei in somn"; demersurilor catre CNAS in vederea decontarii polisomnografiei si a terapiei cu CPAP.

In zilele de 11 si 12 noiembrie 2005 s-au desfasurat lucrarile Conferintei Internationale de Medicina Somnului, manifestare stiintifica organizata de Institutul de Medicina Somnului si Terapie din cadrul UMF "Gr.T.Popa" in colaborare cu Spitalul Clinic de Pneumologie din Iasi.
La aceasta conferinta au sustinut prelegeri atat personalitati marcante din Germania si SUA, reprezintand universitati si laboratoare de polisomnografie cu traditie in medicina somnului, cat si cadre didactice ale UMF Iasi care lucreaza in domeniu.
Manifestarea a fost organizata in cadrul colaborarii stiintifice romano-germane care are ca scop dezvoltarea acestei noi subspecialitati medicale cu caracter interdisciplinar.
Prezentarile au abordat subiecte deosebit de interesante din domeniul fiziologiei si patologiei somnului: apneea de somn, narcolepsia, visele, explorarea somnologica in pediatrie s.a.
Au conferentiat: Prof. Dr. Jurgen Fischer (Nordernay, Germania), Dr. Andrea Rodenbeck (Gottingen, Germania), Prof. Dr. Geert Mayer (Treysa, Germania), Prof. Dr. Hartmut Schneider (Baltimore, SUA) - care a prezentat in premiera mondiala un nou tratament al apneei de somn, Dr. Vidya Krishnan (Baltimore, SUA), Prof Dr. Josef A Wirth (Alfeld, Germania) si Dr. R. Matias - Bako (Koln-Portz, Germania).
De asemeni, Prof. Dr.Traian Mihaescu, Conf.Dr.Daniela Boisteanu si Dr.Corina Mucenica au prezentat noile perspective ale patologiei respiratorii de somn la Iasi si cazuistica apneei de somn.
Intrunind cca. 150 participanti din variate domenii (studenti, cadre didactice, medici de medicina generala, pneumologi, neurologi, psihiatri, internisti, etc) conferinta a adus elemente de noutate binevenite pentru educatia si practica medicala.

In perioada 15-18 octombrie s-a desfasurat primul Congres al "World Association of Sleep Medicine"(WASM) la Berlin. Acesta s-a desfasurat sub o deviza universal cunoscuta : " Visul este consecinta unui somn odihnitor" si a permis numarului restrâns de specialisti în domeniu sa se întâlneasca. Congresul a debutat cu o serie de cursuri de perfectionare ca de exemplu : diagnosticul clinic si evaluarea apneilor din somn,progrese în întelegerea si tratamentul sindromului de apnee în somn,noi dovezi legate de tratamentul insomniei,tratamentul parasomniilor.Alternativ au avut loc o serie de simpozioane satelit foarte interesante care au facut referire la:

  • somnolenta în aviatie si în trafic;
  • insomnia cu aspectele sale epidemiologice,neuro-anatomice si liniile terapeutice de viitor;
  • protezarea în medicina somnului ( ghiduri de folosire a protezelor)
  • screening-ul pentru tulburarile respiratorii din timpul somnului,etc.

Nu au lipsit nici asa zisele expozeuri cheie care au adus în prim plan celebritati din lumea stiintifica preocupata de acest segment de patologie ca de exemplu : prof. C. Guilleminault, prof. Allen Pack, prof.Massaza Segawa,prof. W .Dement,etc.
La acest congres a fost si o solida delegatie româneasca (formata din 4 membrii ) care a demonstrat astfel ca si la noi aceasta specialitate este în continua dezvoltare. Au existat si doua postere românesti care au prezentat problemele laboratorul de somnologie din Bucuresti legate de investigatia polisomnografica si dificultatile de instituire a unei terapii CPAP la pacientii gravi.

În perioada 9-11.06.2005 a avut loc prima Conferinta a Sectiunii de Somnologie a Societatii Române de Pneumologie, in cadrul Institutul de Pneumologie "Marius Nasta"-Bucuresti.
O prima încercare de reunire a fortelor implicate în diagnosticul tulburarilor respiratorii din timpul somnului a avut loc la Timisoara, în urma cu câtiva ani si s-a bucurat de un mare succes. Aparitia unor noi laboratoare de somnografie în centre ca Timisoara sau Iasi dar si dezvoltarea unor laboratoare din servicii de neurologie si endocrinologie ne-a incurajat in dorinta noastra de a organiza o astfel de Conferinta.
Cu aceasta ocazie s-au întâlnit specialisti români si straini care au abordat teme ce demonstreaza legatura acestui grup de afectiuni cu suferintele cardiologice, endocrinologice, neurologice,etc. Conferinta a fost precedata de un curs de initiere în somnografie, polisomnografie si tratamentul SAS prin CPAP iar in cadrul ei au fost sustinute trei ateliere practice cu aceeasi tematica ( sponsor al acestora a fost firma "Newmedics "). De asemenea s-a organizat o masa rotunda privind unele aspecte medico-legale pe care le îmbraca tulburarile respiratorii din timpul somnului.Au participat reprezentanti ai Institutului de Medicina Legala,ai Politiei Rutiere,ai Societatii Romane de Boli Profesionale,etc.
In cadrul adunarii generale a membrilor SRP prezenti la Conferinta s-a votat constituirea sectiunii de somnologie si s-a ales comitetul director.

Perspective

Ne propunem ca:

  • frecventa Conferintelor de Somnologie sa fie la doi ani;
  • comitetul director se va intruni la 6 luni;
  • publicarea pe site-ul SRP a unui buletin informativ la 6 luni;
  • recunoasterea specialitatii somnologie si inscrierea acesteia in nomenclatorul competentelor si supraspecializarilor;
  • decontarea de catre CNAS a investigatiei polisomnografice si a terapiei cu CPAP;
  • acreditarea laboratoarelor de somnologie ( pe baza unui protocol comun atat pentru laboratoarele din clinicile de stat cat si cele private)

Membru al Sectiunii de Somnologie poate deveni orice medic cu preocupari in domeniu prin completarea formularului de inscriere in Societatea de pneumologie, cu specificarea optiunii pentru sectiunea de somnologie.Fiecare medic care doreste sa devina membru al acestei sectiuni trebuie sa achite taxa de membru al Societatii Romane de Pneumologie. Nu se percep taxe suplimentare.