Raportul activitatilor desfasurate in cadrul sectiunii PNEUMOLOGIE PEDIATRICA in perioada 2014-2016
|
Alegeri sectiune PNEUMOLOGIE PEDIATRICA
Perioada de votare pentru alegerea comitetului director al sectiunii de PNEUMOLOGIE PEDIATRICA s-a incheiat.
Puteti vizualiza rezultatele aici
|
|
|
|
|
a7a Conferinta Nationala de
Pneumologie Pediatrica
cu participare internationala
21-23 aprilie 2016
Bucuresti
|
|
Detalii...
|
|
|
|
Alegeri pentru functiile de conducere ale sectiunii
Depunere candidaturi: 10-20 martie 2014
Perioda de votare: 21 martie - 20 aprilie 2014
|
|
Detalii...
|
|
Organizatorii celei de A IV-a Conferinţă Naţională de Pneumologie Pediatrică au anunţat toţi membrii Secţiei de Pneumologie Pediatrică a Societăţii Române de Pneumologie atât prin intermediul celui de al doilea anunţ expediat participanţilor cât şi pe site-ul Conferinţei www.srp.ro organizarea alergerilor pentru conducerea Secţiei. La solicitarea de depunere a CV-ului pentru candidatura de preşedinte au răspuns doamna Prof. Dr. Doina Anca Pleşca şi domnul Prof. Dr. Dumitru Orăşeanu, ale căror CV-uri au fost făcut publice pe site-ul menţionat înaintea începerii lucrărilor Conferinţei.
În data de 9 aprilie 2010, conform programului anunţat al Conferinţei, fiecare participant a primit un buletin de vot pentru preşedintele Comitetului de Conducere.
În cursul desfăşurării şedinţei de alegeri a fost propus pentru funcţia de preşedinte şi Conf Dr. Sorin C. Man (de către participanţii votanţi). Un vot a fost anulat, întrucât avea consemnate 2 nume pe buletinul de vot.
Rezultatul votului pentru funcţia de preşedinte sunt după cum urmează:
Numar de voturi
Prof. Dr. Dumitru Orăşeanu 91
Prof. Dr. Doina Anca Pleşca 83
Conf. Dr. Sorin C. Man 13
Vot anulat 1
Domnul Prof. Dr. Dumitru Orăşeanu a întrunit un număr de 91 de voturi devenind astfel preşedinte. După alegerea sa în funcţia de preşedinte domnul Prof. Dr. Dumitru Orăşeanu a numit în funcţia de
- membrii ai Comitetului de conducere pe:
Prof. Dr. Doina Anca Pleşca
Şef Lucr. Dr. Mihai Craiu
Prof. Dr. Mircea V. Nanulescu
Conf. Dr. Sorin C. Man
Conf. Dr. Cristian Gheonea
Şef Lucr. Dr. Laura Dracea
- secretari ai Comitetului de conducere pe:
Şef Lucr. Dr. Paraschiva Cherecheş-Panţa
Conf. Dr. Carmen Zăpucioiu.
A III-a Conferinta Nationala de Pneumologie Pediatrica
În perioada 14-16 iunie 2007 s-a desfasurat la Cluj-Napoca cea de A III-a Conferinta Nationala de Pneumologie Pediatrica organizata de catre Sectia de Pneumologie Pediatrica a Societatii Române de Pneumologie sub auspiciile Universitatii de Medicina si Farmacie - Catedra Pediatrie III "Iuliu Hatieganu" Cluj Napoca si Colegiul Medicilor din judetul Cluj. Manifestarea a fost onorata de prezenta unor distinse personalitati ale pneumologiei, pediatriei si alergologiei din tara. Au participat un numar de aproximativ 260 de medici specialisti pediatrii, pneumologi, alergologi, medici de familie si rezidenti din toate judetele tarii.
Lucrarile Conferintei au fost deschide de catre domnul Prof. Dr. Mircea Nanulescu, presedintele Sectiei de Pneumologie Pediatrica a Societatii Române de Pneumologie care a prezentat un succint raport de activitate pentru perioada 2005-2007. Astfel, s-au mentionat unele repere ale activitatii Sectiei de Pneumologie Pediatrica a Societatii Române de Pneumologie dupa cum urmeaza:
- Tiparirea si difuzarea "Ghidului de diagnostic si tratament în infectiile respiratorii acute la copil";
- contributia unor membrii ai Sectiei la elaborarea unui "Ghid de diagnostic si tratament în tuberculoza";
- editarea a 2 numere din revista Pediatru.ro cu tematica dedicata afectiunilor aparatului respirator;
- organizarea si desfasurarea unui studiu multicentric în 11 centre ale României cu obiectivul "Terapia simptomatologiei respiratorii postbronsiolitã cu Montelukast la copilul mic, cu vârsta de 6 luni -3 ani";
- organizarea unor studii epidemiologice asupra prevalentei astmului si altor boli alergice (rinita alergica, eczema atopica) în Alba Iulia si Oradea;
- organizarea în colaborare cu Societatea Româna de Pediatrie a Campaniei "Împreuna pentru Sanatatea Copilului" destinata precizarii prevalentei astmului bronsic la copilul scolar. În cadrul acestei Campanii s-a desfasurat prima etapa, cea de aplicare a chestionarelor ISAAC de prevalenta a astmului bronsic la un numar de 48.489 de elevi din 2 grupe de vârsta: 6-7 ani si 13-14 ani;
- publicarea în cadrul revistei Societatii Române de Pneumologie: Pneumologia a unui numar de 8 articole la sectiunea dedicata pneumologiei pediatrice.
Domnul Conf. Dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Române de Pneumologie a facut unele precizari referitoare la dezvoltarea din ultimii ani a Societatii Române de Pneumologie, de locul Sectiei de Pneumologie Pediatrica alaturi de celelalte sectii ale societatii - de Bronhologie, Fiziopatologie respiratorie, Somnologie si pentru Asistentii Medicali. De asemeni a mentionat aspecte din activitatea altor sectii ale Societati, activitate în care se înscrie si manifestarea actuala si a subliniat locul centrului universitar Cluj-Napoca în promovarea noului. În perioada mai 2006 - iunie 2007 centrul universitar Cluj-Napoca a gazduit si a organizat 3 manifestari importante ale Societatii Române de Pneumologie: Al 19-lea Congres al Societatii, A 2-a Conferinta « Sanatate sau Tutun » si A III-a Conferinta de Pneumologie Pediatrica.
Domnul Prof. Dr. Dimitrie Dragomir presedintele Societatii Române de Pediatrie a fost prezent în preziudiul de deschidrea a Conferintei si a salutat manifestarea oragnizata de catre Sectia de Pneumologie Pediatrica a Societatii Române de Pneumologie si Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca.
Conferinta s.a desfasurat cu sectiuni de referate prezentate în plen referitoare la astmul bronsic în 15.VI si 16.VI, referate prezentate în sectiune speciala decicata tuberculozei la copil în 15.VI si comunicari ale participantilor sub forma de prezntare orala sau poster.
Sesiunea de referate asupra astmului bronsic a fost deschisa de Prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu, Bucuresti cu prelegerea asupra «Actualitatilor în diagnosticul si tratamentul astmului bronsic». Cu maiestria care caracterizeaza fiecare interventie a domniei sale a abordat aspectele actuale referitoare la principiile si strategiile recente rezumate în Consensul GINA actualizat în decembrie 2006, la noutatile diagnostice si terapeutice în astmul pediatric. A subliniat cu nuante critice (pro si contra) notiunea nou introdusa de «control al astmului bronsic» si a adus precizari în utilizarea unor chestionare de evaluare a acestuia care sunt aprobate si utilizate în prezent. Prelegerea domniei sale a reamintit dificultatile atât diagnostice cât si terapeutice la copilul sub 5 ani asa cum sunt ele prezentate în GINA 2006. teme deosebit de importante pe care le-a abordat în prezentare au fost reprezentate de noutatile în studiile genetice asupra astmului, cu implicatii terapeutice deosebite, si mai ales în domeniul explorarii astmului. Astfel au fost prezentate achizitiile în domeniul cuantificarii inflamatiei bronsice prin metoda « nasului electronic » care poate decela componente organice volatile în aerul expirat si alte metode similare care pot fi utilizate atât pentru acuratetea diagnosticului cât si pentru monitorizarea pacientilor. N egala masura au fost prezentate noile achizitii terapeutice (antiIgE, noi antiinflamatorii, termoplastia endobronsica) în terapia astmului pediatric precum si directiile de dezvoltare în acest domeniu.
De un deosebit interes s-a bucurat conferinta prezentata de Prof. Dr. Dimitrie Dragomir, Bucuresti cu tema «Epidemiologia astmului pediatric în România». Dupa cîteva precizari de ordin general asupra avantajelor si limitelor studiilor epidemiologice domnia sa a prezentat rezultatele primului studiu extins la nivel national în tara noastra asupra prevalentei astmului bronsic la copil. Studiul s-a desfasurat în cadrul Campaniei « Împreuna pentru Sanatatea Copilului » sub directa coordonare a Societatii Române de Pediatrie si a Sectiei de Pneumologie Pediatrica a Societatii Române de Pneumologie. S-a utilizat o metodologie internationala, elaborata de catre grupul ISAAC (International Study of Asthma and Allergies in Childhood) ceea ce permite compararea datelor noastre cu cele din alte tari care au utilizat acelasi chestionar. Evaluarea a inclus centre din toate judetele tarii, fiind implicati un numar de 74 de investigatori care au aplicat un numar de 48.489 de chestionare ISAAC referitoare la prevalenta astmului bronsic copii apartinând a 2 grupe de vârsta: 6-7 ani si 13-14 ani (elevi din clasele I-a si a II-a, respectiv a VII-a si a VIII-a). Campania a fost sprijinita organozatoric si logistic de catre GlaxoSmithKline. Rezultatele intermediare ale acestui studiu evidentiaza o prevalenta a astmului bronsic de 3,2% atât pentru grupul de vârsta 6-7 ani cât si pentru grupul de 13-14 ani. La analiza chestionarelor rezulta un diagnostic probabil de astm (prevalenta necunoscuta a bolii sau astm nediagnosticat înca) la un procent crescut de copii, conducând la date de prevalenta reala a boli de 7,2% la copiii de 6-7 ani si respectiv 6,4% la copiii de 13-14 ani. Aceste date au o semnificatie deosebita atât prin implicatiile imediate (cunoasterea dimensiunii problemei la scara nationala, posibilitatea elaborarii unor strategii nationale corecte si coerente) cât si pe termen lung: identificarea si corecterea cauzelor subdiagnosticului, elaborarea unor strategii terapeutice precoce si eficiente la copiii nou diagnosticati si perspective de analiza a unor posibili factori favorizanti ai bolii.
În cadrul sectiunii dedicate astmului bronsic au fost abordate si alte teme deosebit de actuale si de interes particular cum ar fi: infectiile respiratorii si astmul bronsic (Prof. Dr. Stela Gotia, Iasi), relatia wheezing recurent - astm bronsic (Prof. Dr. Mircea Nanulescu, Cluj-Napoca), rolul dietei în dezvoltarea astmului bronsic la copil (Prof. Dr. Mihai Neamtu, Sibiu), relatia astm bronsic - fumat (Conf. Dr. Florin Mihaltan, Bucuresti), astmul nonalergic (Conf. Dr. Diana Dumitrascu, Cluj-Napoca). Au fost prezentate teme inedite si care au suscitat numeroase discutii cum ar fi tablourile clinice particulare ale astmului pediatric: astm - varianta tuse (Conf. Dr. Ioan Cernatescu, Bucuresti), astmul la efort (Prof. Dr. Anca Doina Plesca, Bucuresti), astmul bronsic la adolescenti (Prof. Dr. Dumitru Oraseanu, Bucuresti) si astmul bronsic la copilul obez (Conf. Dr. Cornel Valean, Cluj-Napoca). Doamna Dr. Nicoleta Bâsca de la Institutul de Pneumologie « Marius Nasta » Bucuresti, departamentul de explorari functionale respiratorii a prezentat conferinta: Modalitati evolutive ale functiei pulmonare în astmul bronsic la copil. Domnia sa a subliniat utilitatea si aplicabilitatea metodelor de explorare functionala respiratorie la copilul astmatic, prezentând cu argumente ferm avantajele utilizarii spirometriei versus peak-flow-metriei, chiar pentru monitorizarea bolii pe termen lung. Prelegerea a fost ilustrata de câteva prezentari de cazuri urmarite în dinamica pe perioade de 10-20 de ani sub aspect functional si care au argumentat cu prisosinta necesitatea utilizarii acestei metode obiective pentru argumentarea controlului bolii.
Aspectele terapeutice ale astmului bronsic au fost prezentate într-o serie de simpozioane care au punctat imperativului obtinerii controlului inflamatiei în astmul bronsic (Prof. Dr. Dumitru Oraseanu), locul terapiei combinate în astmul bronsic la copil (Dr. Nicoleta Bâsca) si un update referitor la indicatiile montelukastului (Prof. Dr. Mircea V. Nanulescu). Fiecare dintre lectori a prezentat fundamentarea patogenetica a administrarii medicatiei antiastmatice, rolul si locul antiinflamatoarelor steroidiene sau nonsteroidiene în terapia de fond precum si necesitatea asocierii de bronhodilatator de lunga durata la pacientii de vârsta pediatrica cu astm necontrolat.
În închiderea sectiunii dedicate astmului a fost sustinuta conferinta « Noua clasificare a astmului bronsic în functie de nivelul controlului : pro si contra. » în colaborare de catre Conf. Dr. Sorin C. Man (Cluj-Napoca) si Sef Lucr. Dr. Mihai Craiu ( Bucuresti). Dupa cum era de asteptat aceata prezentare a determinat numeroase discutii care au demonstrat o data în plus interesul auditoriului referitor la tema abordata.
Sectiunea de referate asupra tuberculozei pulmonare la copil s-a bucurat la rândul sau atât de interesul deosebit al participantilor la Conferinta cât si de sustinerea unor conferinte prezentate la un înalt nivel academic, bazate pe dovezi recent publicate în literatura de specialitate si care au stat si la baza elaborarii "Ghidului de diagnostic si tratament în tuberculoza".
Domnul Prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu a prezentat ultimele date de epidemiologie a tuberculozei la copil în România semnalând ca îngrijoratoare nu doar aspectele de incidenta în crestere a cazurilor ci mai ales a prezentei cazurilor cu evolutie severa. Mentinerea mortalitatii prin tuberculoza la 9,6% în 2004 reprezinta o cota alarmanta. Domnia sa a subliniat de la început dificultatile formularii diagnosticului la copil pe de o parte datorita dificultatilor de interpretare a testului la tuberculina, pe de alta parte datorita proportiei reduse de cazuri la care poate fi documentat diagnosticul sub aspect bacteriologic. Urmatoarele 3 conferinte au abordat tocmai aceste aspecte de diagnostic particular în tuberculoza copilului : « Manifestarile clinice si diagnosticul diferential» (Dr. Ioana Sosa), « Aportul examenului radiologic pulmonar. » (Dr. Iuliu Panduru), « Aspecte endoscopice în diagnosticul tuberculozei la copil. » (Dr. Emilia Crisan si colab). O conferinta extrem de interesanta si sugestiv ilustrata a fost prezentata de Dr. Ruxandra Ulmeanu si colab, referitor la « Atelectazia tranzitorie la copil » din perspectiva endoscopica.
Metodele de investigatie ale tuberculozei copilului, cu rezultatele acestora mai mult sau mai putin concludente pentru precizarea diagnosticului au fost prezentate într-o serie de expuneri : «Diagnosticul bacteriologic» (Dr. Daniela Homorodean), « Tulburari functionale pulmonare » (Dr. Nicoleta Bâsca) si « Biopsia pleurala - metoda de diagnostic în pleurezia tuberculoasa » (Prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu).
Particularitatile terapiei în tuberculoza pediatrica au fost sintetizate de doamna Dr. Adriana Sorete Arbore care pornind de la obiectivele terapeutice, principiile de tratament antituberculos general acceptate, având în vedere particularitatile corelate cu vârsta, a precizat recomandarile actuale în acest domeniu. Categoria si regimul de tratament trebuie alese si aplicate în stricta concordanta cu forma de boala (BAAR pozitiva sau negativa, localizarea pulmonara sau extrapulmonara, severitate). Un aspect important care a fost subliniat a fost durata de spitalizare a acestor pacienti care în prezent pare prelungita nejustificat. Argumentele au fost ambivalente: precizarea criteriilor de internare (TB pulmonara extinsa cu BAAR +; tuberculoza cavitara; TB extrapulmonara cu risc vital) cât si a celor de externare. Dispensarizarea si profilaxia tuberculozei pediatrice au fost exhaustiv prezentate de catre Dr. Mihaela Raduta.
Aceasta sectiune a cuprins doua conferinte de granita : « Tuberculoza copilului si infectia HIV - o realitate în România? » (Dr. Mariana Mardarescu) si « Relatia dintre astmul bronsic si tuberculoza la copil. » (Sef. Lucr. Dr. Paraschiva Chereches-Panta), ambele suscitând interes.
În cadrul Conferintei au fost prezentate si comunicarile participantilor pediatrii si penumologi, sub forma de prezentare orala (14 lucrari) sau poster (20 de lucrari) atât la sectiunea dedicata astmului bronsic cât si la sectiunea dedicata tuberculozei la copil.
Prezenta în cea de-a doua zi la lucrarile Conferintei a doamnei Conf. Dr. Diana Dumitrascu, presedinta Societatii Române de Alergologie si Imunologie Clinica a adus o contributie importanta, în cuvântul domniei sale fiind prezenta ideea extrem de actuala de angajare într-o mai mare masura a celor 3 societati reprezentate la Conferinta în actiuni, activitati si manifestari comune. Aceasta initiativa a fost impartasita de membrii Societatii Române de Pneumologie si de cei ai Societatii Române de Pediatrie.
In cadrul celei de A III-a Conferinte Nationale de Pneumologie Pediatrica s-au desfasurat alergeri pentru conducerea Sectiei de Pneumologie Pediatrica a Societatii Române de Pneumologie. Domnul Prof. Mircea V. Nanulescu a fost reales pentru ocuparea functiei de presedinte al Sectiei.
Comitetul de conducere care a fost votat de catre participanti este prezentat în cele ce urmeaza.