SRP.RO

Societatea Romana de Pneumologie

logo

Pneumoauditorium

Biblioteca audio: "Noutati in pneumologie"
Cele mai noi stiri, comentarii si date din domeniul pneumologiei internaţionale
img

Profesioniștii din domeniul sănătății din organizațiile membre ale Inițiativei 2035-Prima Generație Fără Tutun a României denunță o altă încercare de interferență a industriei tutunului în adoptarea politicilor de sănătate publică prin folosirea de organizații-paravan

Descarca...
Facebook
Twitter PNEUMOLOGIA

Grupuri de lucru - HIPERTENSIUNE PULMONARARaportul activitatilor desfasurate in cadrul grupului de lucru HIPERTENSIUNE PULMONARA in perioada 2014-2016


COORDONATOR:
PROF. DR. MIRON ALEXANDRU BOGDAN

Cuvant introductiv:
In cadrul simpozionului INSPIRIASI 2004 s-a propus formarea unui "Grup de lucru in Hipertensiune Arteriala Pulmonara" din Romania. Acest grup s-a contituit in februarie 2005 la Sinaia cand a avut loc intalnirea membrilor initiatori care au stabilit ca denumirea acestui grup de lucru sa fie "HIPERION". Hipertensiunea arteriala pulmonara (HTAP) este definita ca un grup de boli caracterizate prin cresterea progresiva a presiunii in artera pulmonara si a rezistentei vasculare pulmonare care duce la dezvoltarea unei insuficiente cardiace drepte potential fatala. Este considerata boala orfelina, cu evolutie extrem de severa, rapida si progresiva catre insuficienta cardiaca, cu morbiditate ridicata prin multiple decompensari cardiace si spitalizari frecvente, ceea ce inseamna costuri ridicate pentru sistemul de sanatate.
Hipertensiunea arteriala pulmonara poate fi idiopatica sau poate fi asociata unor numeroase boli, conform clasificarii OMS revizuite la Venetia in 2003 si reprezinta o entitate pentru care lipsa tratamentului induce o mortalitate foarte inalta, morbiditate severa si costuri ridicate. Aceste costuri sunt pe de o parte medicale spitalicesti, legate de internarile frecvente determinate de decompensarile de cord pulmonar, cat si non-spitalicesti, legate de ingrijirile frecvente ambulatorii ale acestor pacienti. Anii de activitate socio-economica pierduti de acesti pacienti, de obicei tineri cu varste intre 20-50 ani la diagnostic, reprezinta alt factor major de cost comunitar.

 

SCOPUL

 • Crearea si managementul Registrului National al Pacientilor cu Hipertensiune Arteriala Pulmonara din Romania
 • Prezentarea unui proiect de program Ministerului Sanatatii
 • Asigurarea accesului pacientilor la tratamente specifice HTAP (Sildenafil, Bosentan,etc) si urmarirea evolutiei lor.


 • OBIECTIVE

 • Identificarea corecta a pacientilor cu HTAP
 • Stabilirea unui algoritm diagnostic standardizat prin standardizarea metodelor de diagnostic de la etapa de suspiciune pâna la etapa de confirmare a diagnosticului de HTAP
 • Colaborarea multidisciplinara între : cardiologi, pneumologi, gastroenterologi si reumatologi, acestea reprezentând specialitatile cel mai frecvent confruntate cu aceasta patologie
 • Dezvoltarea Retelei Nationale -a celor 6 centre de referinta care sa ofere un circuit rezonabil si accesibil pacientilor cu HTAP din toate regiunile tarii în urmatoarele orase : Bucuresti (3 centre), Iasi, Cluj, Timisoara. Desemnarea în fiecare din cele 4 centre a unui grup de lucru regional format din câte un reprezentant al fiecarei specialitati care sa asigure preluarea pacientilor si investigarea lor, precum si înregistrarea acestora în Registrul National de Hipertensiune Pulmonara. Sprijinirea Asociatiei pacientilor cu HTAP, asociatie numita "Hipertensiunea Arteriala Pulmonara din Romania" ( HTAP-RO).

  ACTIVITATI:

 • In colaborare cu Compania PFIZER- Romania s-a desfasurat Programul « Revatio (sildenafil) - Tratament de Necesitate pentru Pacientii cu Hipertensiune Arteriala Pulmonara» prin care beneficiaza de tratament gratuit un numar important de pacienti cu HTAP.
 • In colaborare cu Compania GENEVAROMFARM INTERNATIONAL, reprezentant in Romania al firmei ACTELION, s-a desfasurat programul de tratament cu Bosentan-Tracleer.

  ACTIVITATI STIINTIFICE:

  Intre 21-22 octombrie 2004 a avut loc Simpozionul "Hipertensiunea Pulmonara - Noi aspecte fiziopatologice, de diagnostic si tratament" ce s-a desfasurat in Amfiteatrul Institutului National de Pneumologie "Marius Nasta", organizat de catre Prof. Dr. Miron Bogdan, sub egida Societatii Romane de Pneumologie, la care au participat mai multe personalitati ale lumii medicale din Romania si din strainatate (Prof. Meinhard Kneussl - Viena, Austria). In cadrul celui de-al XIX-lea Congres al Societatii Romane de Pneumologie de la Cluj in perioada 04-06 mai 2006 s-a desfasurat Simpozionul cu tema "Tratamentul modern al Hipertensiunii Arteriale Pulmonare" sesiune in care s-au prezentat aspectele legate de terapia acestei boli. In cadrul celei de-a 3-a Conferinte de Pneumologie INSPIR IASI desfasurata intre 4 - 7 octombrie 2006 a avut loc cea de-a doua intalnire a grupului de lucru Hiperion. In 2 noiembrie 2006 a avut loc Al II-lea Simpozion de Hipertensiune Arteriala Pulmonara, organizat de catre Prof.Dr. Miron Bogdan, sub egida Societatii Romane de Pneumologie si a Societatii Romane de Cardiologie. La acest Simpozion au participat nume de presigiu in domeniu precum Prof. Dr. Robert Naeije si Prof. Jean Luc Vachiery (Bruxelles, Belgia).


  ACTIVITATI VIITOARE:

  Organizarea celui de-al 3-lea Simpozion de Hipertensiune Arteriala Pulmonara ce se va desfasura in cadrul Conferintei Nationale INSPIRIASI in octombrie 2007. Crearea unei sectiuni pediatrice in cadrului grupului de lucru.


  Pentru INFORMATII SUPLIMENTARE va puteti adresa la :

  INSTITUTUL DE PNEUMOLOGIE „MARIUS NASTA", CLINICA IV BUCURESTI, Sos. Viilor, Nr. 90, Sector 5.
  telefon : 021-337.37.72 sau 021 - 335.69 10 interior 498
  Persoane de contact:
  Dr. Mona Sara Mitrache
  email :
  monasara12@yahoo.com sau registru_hiperion@yahoo.com
  Dr. Tudor CONSTANTINESCU
  Email:
  tudor_constantinescu@yahoo.com