SRP.RO

Societatea Romana de Pneumologie

logo

Pneumoauditorium

Biblioteca audio: "Noutati in pneumologie"
Cele mai noi stiri, comentarii si date din domeniul pneumologiei internaţionale
img

Profesioniștii din domeniul sănătății din organizațiile membre ale Inițiativei 2035-Prima Generație Fără Tutun a României denunță o altă încercare de interferență a industriei tutunului în adoptarea politicilor de sănătate publică prin folosirea de organizații-paravan

Descarca...
Facebook
Twitter PNEUMOLOGIA

Sectiuni - CANCERUL PULMONAR

Raportul activitatilor desfasurate in cadrul sectiunii CANCER PULMONAR in perioada 2014-2016


Cancerul pulmonar este o neoplazie care domina tabloul actual al malignitatilor in intreaga lume; este situat pe un tragic prim loc in statisticile de mortalitate, oriunde pe glob, este o problema majora de sanatate publica

Incidenta cancerului bronhopulmonar este in crestere rapida in ultimii 30 de ani,in paralel cu fumatul.Se estimeaza ca,in prezent,in majoritatea tarilor occidentale,procentul de cazuri de cancer pulmonar datorat fumatului este de 90% la barbati si de 80% la femei; in cazul tarilor in curs de dezvoltare,procentele sunt considerabil mai mici.In tara noastra,datele statistice arata o crestere considerabila a fumatului in rindul femeilor in ultimii ani.Riscul dezvoltarii cancerului bronhopulmonar creste cu numarul de tigarete fumate zilnic.

Sunt necesare eforturi sustinute ale specialistilor, serviciilor publice, mass-media pentru profilaxie si depistare cat mai precoce, deoarece boala in momentul actual antreneaza costuri imense pentru tratamentul paleativ - mai mult de ¾ din cazuri se afla in stadii inoperabile la momentul depistarii.

Neoplasmul bronhopulmonar este o problema reala, cardinala, in peisajul medical actual.

O privire adresata activitatii rutiniere din centrele cu mare experienta in explorarea bronhoscopica arata indubitabil ca ponderea patologiei examinate este dominata de cancerul pulmonar.

Intentia de constituire a Grupului de Lucru pentru Neoplasmul Bronhopulmonar din cadrul Societatii Romane de Pneumologie a fost anuntata Comitetului Director de conducere a SRP in data de 04 12 2008, in sedinta de lucru a acestuia de la acea data si a primit raspuns afirmativ (conform procesului verbal incheiat la data de 04 12 2008).

Sedinta de infiintare a Grupului de Lucru pentru Cancer Bronhopulmonar din cadrul SRP a avut loc in data de 28 11 2009, in cadrul Scolii de iarna de la Medias, organizata intre 28-29 11 2009. La acesta sedinta a fost invitata si Societatea romana de Chirurgie toracica, fiind reprezentata de Presedintele Societatii , dl prof. Ioan Cordos.

Structura actuala a Grupului de lucru pentru Cancer Bronhopulmonar, rezultata in urma alegerilor efectuate cu ocazia sedintei de constituire ( conform Procesului Verbal din 28.11.2009), este urmatoarea:

 

Membrii Fondatori :

( conform adeziunilor semnate ):

1. ALEXE Mihai

2. ARAMA Amuliu

3. CAMPEAN Puiu

4. CORDOS Ioan

5. CRISAN Emilia

6. DELEANU Oana

7. TODEA Doina

8. HALIC Eugenia

9. IBRAIM Elmira

10. IONITA Diana

11. JIMBOREAN Gabriela

12. MACRI Anca

13. MANOLACHE Dalia

14. MIHAESCU Traian

15. MIHAICUTA Stefan

16. MIHALTAN Florin

17. NEMES Roxana

18. NITU Mimi

19. PETRUI Ioan Dorin

20. POP Monica

21. POPA Cristian

22. POPA Cristina

23. RAJNOVEANU Ruxandra

24. SIMON Marioara

25. STOICESCU Ileana

26. STOICESCU Ioan Paul

27. TOFOLEAN Doina

28. TOMA Tudor

29. TROFOR Antigona

30. TUDORACHE Voicu

31. ULMEANU Ruxandra

32. VANCEA Dorin

 

Secretari:

Oana Deleanu

Eugenia Halic

 

Coordonator:

Ruxandra Ulmeanu

Infiintarea Grupului de lucru pentru Cancer Bronhopulmonar, in cadrul Societatii Romane de Pneumolgie, are drept scop imediat facilitarea colaborarii intre specialitatile implicate în depistarea si ingrijirea acestei categorii de pacienti, practic simplificarea cailor de acces ale pacientilor cu aceasta afectiune, pentru un diagnostic cat mai precoce si un tratament cat mai modern.

Prioritatea absoluta a acestui Grup de Lucru va fi in viitorul apropiat crearea unui program national coerent de management pentru neoplasmul bronhopulmonar in Romania,prin colaborarea interdisciplinara a tuturor specialitatilor implicate in managementul acestei afectiuni: pneumologi, chirurgi toracici, oncologi, radiologi, anatomopatologi.

Prof.asoc. Dr. Ruxandra Ulmeanu

Coordonatorul Grupului de Lucru pentru Cancerul Pulmonar

 

Membrii SRP pot deveni membri ai acestui grup de lucru complectand Formularul de adeziune la grupul de lucru pentru cancerul pulmonar

 

La constitirea site ului pentru acest grup de lucru au contribuit :

Ruxandra Ulmeanu, Oana Deleanu, Eugenia Halic, Doina Tofoleanu, Florin Mihaltan, Ioan Cordos , Diana Leonte, Vlad Vasiliu, Ruxandra Rajnoveanu, Dragos Zaharia

 

 

Download: